Van rups tot vlinder

Transformatie, het verhaal van rups tot vlinder.Pasen

Hij begint zijn leven als een rups. Wandelt rond in zijn heerlijk groene wereld. En alles in zijn reis door de bladeren en takken is erop gericht dat hij klaar is voor de grote transformatie. Maar hij is er zich niet eens van bewust. Er is niets aan de rups dat ook maar doet denken aan de prachtige, kleurrijke vlinder die hij, als het allemaal goed gaat, zal worden.

Heb je wel eens in een vlindertuin rondgelopen? Bijzonder hè. Als je er rond loopt, vraag je je af of er wel ‘gewone’ vlinders bestaan. En in de vlindertuin zijn ze helemaal prachtig. Grote, kleurrijke vlinders.

In een kast in een hoek van de vlindertuin hangen coconnetjes, de holletjes die rupsen om zich heen breien. Het ziet eruit als een kast met dode beestjes. Het lijkt er serieus op dat ze dood, levenloos zijn. Maar diep weggestopt, onzichtbaar voor de anderen, veranderen de schepseltjes tot een compleet nieuw wezen.

Adembenemend is het moment dat hij weer tot leven lijkt te komen. Het moment dat de vlinder, waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing, andere instincten boven voelt komen en – letterlijk – de vleugels uit wil slaan. Een rups, of nee, een vlinder, die tussen oud en nieuw worstelt, heeft een pittige strijd nodig om los te komen.

In het ochtendgloren fladdert een vlinder in de tuin. Hij is zijn vleugels nog wat aan het opwarmen. Zijn cocon heeft hij nu voorgoed verlaten. Er kruipen in de ochtenddauw een paar slaperige rupsjes in de tuin rond. Ze kijken verbaasd naar de voorbij fladderende vlinder. Niets in hen denkt ook maar aan de mogelijkheid dat ze ooit zelf hun vleugels zullen uitslaan.

Misschien voel jij je een rups: je zit vast aan dit aardse leven, maar diep van binnen voel je dat je gemaakt bent voor meer!  Dat je bent gemaakt om je vleugels uit te slaan en vrij te zijn!

Dat is het verhaal van Pasen. Jezus maakte zelf deze transformatie mee; ging vrijwillig de dood in om het tussen God en de mensen weer goed te maken. Maar Hij stond weer op uit het graf en leeft nog steeds! Hierdoor is het ook voor ons, mensen mogelijk: een nieuw leven, vrij zijn, contact hebben met God, geliefd zijn door God! We gunnen jou en iedereen deze transformatie…..

Transformatie