Pasen: Van zinloos geweld naar zinvol leven

Pasen!

Hoera het is Pasen! Het belangrijkste christelijke feest. Toch weten veel mensen niet meer wat we met Pasen vieren. Wat betekent dit christelijke Paasfeest?

De betekenis van Pasen begint bij de vrijdag voor Pasen. Goede Vrijdag. Op deze vrijdag werd Jezus gekruisigd. Op zich niet zo’n opvallende gebeurtenis. Er werden in de tijd van Jezus veel mensen gekruisigd door de Romeinen. Opvallend is dat Jezus zelf van tevoren over Zijn dood spreekt en zegt dat Hij zelf voor de dood kiest. Dat is meer dan een opvallende dood.

De noodzaak van Jezus’ dood
Omdat er door zonde een kloof was tussen mens en God werd er in de tijd van Jezus één keer in het jaar, volgens joodse traditie een lam geofferd. Daarmee was je schuld en je zonde betaald.
Jezus sprak over de noodzaak van Zijn dood. Hij vertelde dat Hij, net als het lam, moest sterven om die zonde van de wereld te dragen. Zijn dood aan het kruis is dus meer dan een terechtstelling. Een ultieme daad van liefde.

Zinloos geweld?
Dat is erg liefdevol maar ook wel een heel luguber en een zinloos verhaal als het hierbij zou blijven.
Nu komt het mooie. Met Pasen geloven wij dat Jezus is opgestaan. Hij bleef niet dood maar is levend geworden. Door deze overwinning hoeft niemand de straf op de zonde meer te krijgen. Jezus keek de dood in ogen voor ons. Het betekent dat dood niet dood meer is.

Dus…
God werd mens, door de baby Jezus, zodat hij zichtbaar en tastbaar werd voor ons. Jezus groeide op om uiteindelijk sterven…maar niet zonder reden. Geen ongelukkige dood zomaar een tragisch einde, wat hem is overkomen…nee het was ook nog es de bedoeling.

evangelie_jezus

 

Een van de meest bekende teksten uit de Bijbel zegt het.

Johannes 3:16. Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige zoon gegeven heeft, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Daar staat nog al wat…

God heeft Jezus naar ons mensen gestuurd, naar deze wereld uit Liefde dus… Het beeld van God die Liefde is, is soms moeilijk te begrijpen, vaak zien we Hem toch ook nog als een boze machtige God die vooral ziet wat we fout doen en die daardoor steeds teleurgesteld of boos wordt en we daardoor ook mijlenver bij Hem vandaan komen te staan. Maar juist daarvoor is Jezus dus gekomen. Zodat de afstand die er tussen ons en God is, kan worden opgeheven. Doordat God ons zo lief heeft, wilde hij Jezus naar de wereld sturen en Zijn Zoon laten doodgaan, omdat daarmee de tekortkomingen en zonden van de mensen naar God toe, niet meer tellen. En iedereen die dat gelooft…(die dat wil geloven, die ervoor kiest omdat te geloven)..die zal eeuwig leven. En omdat God sterker is dan de dood, is Jezus ook weer levend geworden. Zo simpel kan het zijn, zo moeilijk ook.

Het is misschien een lastig verhaal maar nu begrijp je misschien waarom het zo’n belangrijk feest is. Het mooie is: het is ook voor jou. God wil een onderdeel zijn van jouw leven.

Ben je nieuwsgierig geworden of begrijp je iets niet? Je kunt ons altijd een mailtje sturen met al je vragen (info@baptisten-nieuwbuinen.nl). Je bent uiteraard ook van harte welkom om op zondagmorgen 9.30 uur even te kijken wat we allemaal aan het doen zijn.